top of page
  • Yazarın fotoğrafıMerve Peren

BİJUTERİ TAKILARIN KULLANIM ÖMRÜ NE KADARDIR?

Öncelikle sizlere bijuteri takılardan biraz bahsetmek istiyorum.

Değerli olmayan maden veya taşlardan yapılmış takılardır. İçeriğinde oransal dağılımları farklılık gösteren metaller (nikel,pirinç,demir,bakır,çinko vb.) bulunur. Yüzdesel olarak bu dağılım ve kaplamada kullanılan malzemenin kalitesi ürünün kararmalara karşı dayanıklılığını ve kullanım süresini belirler.

Altın ve gümüş madenlerinden söz etmek gerekirse bu madenler değerli madenlerdir.

Altın öncelikle kimyasal açıdan ilginçlikler taşımaz. Saftır. Durgun özelliklere sahip bir madendir. Kimyasal açıdan bozulmalar göstermez, paslanmaz ve işlenmesi de zor değildir.

Takı dünyasında altından sonra ikinci sırada gelen gümüş madeni doğadan çıkarıldığı haliyle

işlenemez durumdadır. Şekil verilebilir ve tasarımlanabilen bir maden olabilmesi için bakır, alüminyum gibi maddelerle karıştırılırlar.

Değerli madenlerden olan altın ve gümüşün yapıları hakkında kısa bir bilgi sahibi olduktan sonra konumuza geri dönebiliriz.


(altın görseli)


Yukarıdaki açıklamalarımızdan anlaşıldığı üzere, bijuteri takıları saf haliyle kullanılamazlar, birçoğu bir süre sonra grileşerek ya da yeşile dönüşerek renk kaybederler. Birkaç madde bir arada kullanılarak daha dayanıklı karışım metaller ortaya çıkması mümkündür. Özellikler içeriği alüminyum , prinç gibi madenleri ihtiva edenler çok daha uzun ömürlü olurlar. Sarı pirinç, altına çok fazla benzediğinden dolayı takı sektöründe de kullanılır. Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismidir. Kullanılan madde kadar üzerine yapılan kaplama işlemi kaplamada kullanılan malzeme kalitesi de çok önemlidir. Kaplama kalitesi ne denli iyi ve maden seçimi ne kadar doğru ise kullanım süresi o kadar uzun olur.

Tüm anlattıklarımızı kısacası değerlendirecek olursak bir yandan hiçbir işleme ihtiyaç duymayan değerli bir maden olan altın , bir yandan da diğer madenlerden tıpkı altın niteliğinde bir ürün ortaya çıkarmaya çalışmak.

Peki bijuteri ürünlerde kararma durumu nedir? diye soracak olursanız. Üretilen malzeme yüksek oranda demir içeriyorsa , ürünün kullanılmasından tam 1 saat sonra bile kararması mümkündür.

Bir başka kararmaya en büyük neden ise yanlış kullanım. Çünkü biz bu takıları kullanırken bijuteri takıları olduğunu unutuyoruz. Altından aldığımız performansın aynısını bekliyoruz. Fakat unutulmamalıdır ki fiyat ve maden arasında ciddi bir farklılık söz konusudur.


(pirinç görseli )

Nasıl ki gözlükle, saatle yatağa ya da duşa girmiyorsak, takılarımızla da girmememiz gerekir. Evden çıkarken ve parfümümüzü sıktıktan sonra takılarımızı takmalıyız. Kullanmadığımız zamanlarda kapalı bir kutuya koyup havayla temasını kesip oksitlenmemesini sağlamalıyız. Ancak taktığımız takıyı günlerce üzerimizden çıkarmadığımız sürece ya da kimyasala maruz bıraktığımız sürece uzun süreli kullanım sağlayamazsınız. Bu detaylara dikkat etmeniz halinde uzun süreli kullanım sağlayabilirsiniz.

35.580 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İlginizi Çekebilir

Şu an gösterilecek ürünümüz yok.

Şu an gösterilecek ürünümüz yok.

Şu an gösterilecek ürünümüz yok.

Şu an gösterilecek ürünümüz yok.

bottom of page